Heeft uw auto lang stil gestaan of rijdt u nauwelijks. Wij leggen u graag uit waarom het belangrijk is om het onderhoud aan uw auto juist dan uit te laten voeren.

Geen reacties

Waarom is het belangrijk om het onderhoud aan uw Mazda of Honda uit te laten voeren ondanks dat u weinig tot nauwelijks heeft gereden?

Er doen zich soms situaties voor waardoor je de auto een periode niet of nauwelijks gebruikt. Bijvoorbeeld doordat je werkgever je heeft gevraagd om tijdelijk vanuit huis te werken. Toch is het erg belangrijk om juist in deze situatie uw Honda of Mazda goed te laten controleren en het eventuele benodigde onderhoud te laten uitvoeren. Lang stilstaan van de auto heeft namelijk gevolgen en invloed op de staat van uw auto.

Bij lange stilstand of nauwelijks gebruik van de auto is er bijvoorbeeld een grote kans op een lege accu. De accu spanning loopt ondanks het niet/nauwelijks gebruiken van de auto namelijk toch af. Dit komt omdat er niet genoeg beweging  is van de cellen in de accu, de accu krijgt niet genoeg spanning. De accu zal hierdoor ook niet worden bijgeladen waardoor de accu langzaam leeg loopt.

Naast de accu hebben bijvoorbeeld ook de banden, remmen, distributie en multiriem, motorolie, koelvloeistof en remvloeistof het relatief zwaar te voorduren. Dit soort vitale onderdelen lijden – hoe gek het ook klinkt- meer als de auto lang stilstaat dan tijdens het rijden. Rubber droogt uit en de kwaliteit van de olie, vloeistoffen en brandstof gaat achteruit. Mechanische en scharnierende delen kunnen vastroesten door niet tot nauwelijks gebruik.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je Honda of Mazda slechter word door lange stilstand / nauwelijks gebruik?

Accu
Wanneer uw Honda of Mazda lang stil staat word de accu niet automatisch opgeladen. Dit kan ervoor zorgen dat de accu langzaam leeg raakt. Stap je toch in een auto die lang heeft stilgestaan, start dan de auto rustig op en zet niet eerst de lampen, airco of andere elektrische gedreven apparatuur aan. Start de auto goed, rijd dan direct (zonder uitschakelen) zo’n 20km of langer. De auto laad dan vanzelf de accu weer bij.

De banden en remmen
Door langdurig stilstaan van de auto is er een mogelijkheid dat de banden aan de onderkant afgevlakt raken. Als je de bandendruk iets verhoogt, met 0,5 bar, zijn de banden daarvoor veilig.

De remmen kunnen verkleven. Hierdoor kan het zijn dat de auto moeilijk van zijn plek af komt. Als je de auto niet op de handrem maar in de eerste versnelling parkeert kunnen de remmen niet verkleven.

Airco
Wanneer de airco weinig gebruikt wordt ontstaat er een laagje water in de leidingen. Doordat dit water stilstaat ontstaan er bacteriën en schimmels die achterblijven in de leidingen. Als u de airco weer wilt gaan gebruiken is er een kans dat er een vieze geur uit komt. Dit heeft dus te maken met het stilstaande water wat achterblijft in de leidingen. Ook zullen de bacteriën en schimmels via de blowers naar buiten worden geblazen wanneer u de airco weer gaat gebruiken. Door de airco jaarlijks te reinigen zult u dit probleem weinig tot niet ervaren.

Onderhoud laten uitvoeren
Natuurlijk is het het beste om het onderhoud jaarlijks te laten uitvoeren. Wel is het belangrijk om aan te geven aan onze collega’s bij Automotive-centre Van Nieuwkerk dat de auto niet tot nauwelijks heeft gereden. Hierdoor kunnen wij extra aandacht en controle besteden aan de essentiële onderdelen die invloed hebben op het niet tot nauwelijks gebruik van uw auto. Daarnaast kunnen wij met u meedenken om onnodige kosten te vermijden.