Adaptive Cruise Control

Geen reacties

Wat is Adaptive Cruise Control eigenlijk en hoe werkt het? In onderstaande blog vertellen wij u graag meer over de Adaptive Cruise Control afgekort naar ACC.

Nieuw soort cruise control
Cruise control is tegenwoordig in bijna elke auto terug te vinden. Het cruise controlsysteem houdt uw auto op een constante snelheid om het rijden voor u een stuk aangenamer te maken. In de laatste jaren is er een nieuw soort cruise control ontwikkelt en in gebruik genomen op nieuwe Honda en Mazda modellen, zoals de Honda Civic, Honda CR-V Hybrid, Honda Jazz Hybrid, Mazda CX-30, Mazda CX-5 en Mazda MX-30. Dit systeem word de Adaptieve Cruise Control genoemd.

Hoe werkt Adaptive Cruise Control?
Via een knopje op of achter het stuur van uw auto kunt u de cruise control op een bepaalde snelheid instellen. Aan de hand van een sensor in de bumper of binnenspiegel van de auto wordt de afstand en de snelheid tot uw voorligger continu gemeten. Na het meten stuurt deze sensor de gemeten waarden naar de computer in de auto. Deze waarden worden vergeleken met de door u ingestelde snelheid. Op basis van de vergeleken waarden wordt een veilige volgafstand berekend. Naast het automatische berekenen kunt u zelf instellen hoe ver u ongeveer van uw voorligger wilt rijden. Dit gaat aan de hand van streepjes, wat vaak op het stuur van uw Honda of Mazda terug te vinden is. 

Wat betekent Adaptive Cruise Control eigenlijk voor u?
Het Adaptive Cruise Control systeem is een normaal cruise controlsysteem. Naast het behouden van de constante snelheid kan het ACC systeem de auto ook laten afremmen of versnellen. Bij het naderen van een voorganger kan de auto een vaste afstand houden tot uw voorganger. De auto zal op het tempo van de voorganger mee rijden. Wanneer de voorganger zijn snelheid afneemt, zal de auto ook in snelheid minderen. Het systeem kan vanuit zichzelf tot stilstand komen. Ook het op laten trekken van de auto kan via dit systeem zonder uw hulp!