Zuinig rijden om brandstof te besparen

21-08-2023 - Dealer

Tegenwoordig liggen de brandstofprijzen hoger dan ooit tevoren en dat betekent dat veel Honda bestuurders willen weten hoe ze zuinig kunnen rijden om op deze manier brandstof te besparen. Niet alleen goed voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Zuinig rijden hangt nauw samen met twee factoren, namelijk: uw rijstijl en het type auto. Echter is het in elke auto mogelijk om zuiniger te kunnen rijden. Als u zuinig rijdt, kan er tot 10% op brandstof bespaard worden. In dit artikel zullen er een aantal tips worden besproken, waardoor u als Honda bestuurder zuiniger kunt rijden.

”Rij 100 km/u in plaats van 130 km/u. Dit zorgt ervoor dat zo’n 15 tot 25 procent meer brandstof kunt besparen”

Schakel uw Honda zo vroeg als mogelijk door

Het is zeker aan te raden om uw Honda zo vroeg mogelijk door te schakelen naar een hogere versnelling. Schakel naar een hogere versnelling bij de 2.000 tot 2.500 toeren. Dit betekent dat u 50 km/u in de vierde versnelling rijdt en 80 km/u in de vijfde versnelling. Daarnaast is het belangrijk om een constante snelheid aan te houden tijdens het rijden. Hard optrekken om vervolgens weer af te remmen zorgt alleen maar voor een hoger brandstofverbruik. Een goede tool die u hierbij kunt helpen is het rijden met cruise control. U kiest zelf een snelheid die u wilt rijden en cruise control zorgt ervoor dat u deze snelheid blijft rijden. Dit zonder zelf het gaspedaal te bedienen.

Liever 100 km/u dan 130 km/u

Wanneer u een snelheid van 130 km/u haalt zult u zo’n 15 tot 25 procent meer brandstof verbruiken, dan wanneer u 100 km/u rijdt. Aan de ene kant draagt u hierbij een steentje bij aan het milieu en aan de andere kant zult u hierdoor geld besparen.

Het uitzetten van de motor gedurende korte stops

Wilt u zuinig rijden, dan is het belangrijk om de motor van de auto uit te zetten gedurende korte stops. Hierbij kunt u denken aan het uitzetten van de motor bij een openstaande brug, een spoorwegovergang of bij het lang stilstaan voor verkeerslichten. Daarnaast is het zinloos om de motor stationair te laten draaien voor het wegrijden. Allereerst is dit slecht voor de motor van uw Honda, maar aan de andere kant is het ook slecht voor het milieu.

Het oppompen van de banden van uw Honda

Het is zeker aan te raden om elke twee maanden de banden van uw Honda goed op te pompen. Allereerst rijdt u veiliger met goed opgepompte banden, maar daarnaast rijdt u ook zuiniger. Alle vier de autobanden lopen langzaam leeg. Hierdoor is het verstandig om er regelmatig wat lucht bij te doen.

Zorg ervoor dat uw Honda in eco- of normaalstand staat (automaat)

Wilt u zuinig gaan rijden, dan is het niet verstandig om uw Honda in de sportstand te zetten. Zet in plaats daarvan uw Honda in de eco- of de normaalstand. Hierdoor zal deze automatisch zo vroeg mogelijk opschakelen naar een hogere versnelling.

Geef geleidelijk gas (handgeschakelde Honda)

Het is niet verstandig om het gaspedaal van uw Honda in één keer helemaal in te drukken. Geef in plaats daarvan geleidelijk gas. Dit zorgt ervoor dat u vroegtijdig kan schakelen naar een hogere versnelling. Daarnaast zult u uw Honda moeten laten uitrollen in zijn vrij, in combinatie met een ingetrapte koppeling. Dit is een zuinigere optie dan het laten uitrollen in een versnelling, omdat de brandstoftoevoer niet wordt afgesloten als het gas wordt losgelaten.