Tijd voor zomerbanden
Het moment is daar voor de jaarlijkse overgang naar zomerbanden! Zodra de thermometer de 7 ºC overschrijdt, wat meestal gebeurt bij het aanbreken van de lente, is het tijd om je winterbanden te vervangen door zomerse varianten. Deze switch komt niet alleen de veiligheid ten goede, maar ook je portemonnee en het milieu. Zomerbanden bieden namelijk voordelen zoals een zuiniger brandstofverbruik, verminderde bandenslijtage, kortere remafstand en verbeterde grip op de weg. Voldoende redenen dus om je winterbanden in te ruilen voor zomerse alternatieven.
De voordelen op een rij
Optimale grip voor veilig rijden
Bij temperaturen hoger dan 7 graden Celsius bieden zomerbanden een verbeterde grip dankzij hun unieke rubbersamenstelling, wat resulteert in een veiligere rijervaring.
Verbeterde remprestaties
Dankzij de unieke samenstelling van het rubber vertonen zomerbanden aanzienlijk verbeterde remprestaties, waardoor je bij hogere temperaturen aanzienlijk sneller stilstaat. Bijvoorbeeld, op een extreem warme zomerdag van 35 graden Celsius, zal een auto met een snelheid van 100 km/u ongeveer 16 meter eerder tot stilstand komen.
Lager brandstofverbruik en milieukosten
Gedurende de zomermaanden verbruiken auto’s op winterbanden meer brandstof in vergelijking met auto’s op zomerbanden, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Het verschil in zuinigheid kan ruwweg neerkomen op €50 per auto. Als we bedenken dat ongeveer 400.000 automobilisten blijven rijden op winterbanden, betekent dit dat ze gezamenlijk een bedrag van ongeveer €20 miljoen verspillen aan extra brandstofkosten en uitstoot van CO2, NOx en fijnstof.
Verminderde slijtage
In de zomer vertonen zomerbanden een langzamere slijtage in vergelijking met winterbanden. Dit fenomeen is opnieuw toe te schrijven aan de specifieke samenstelling van het rubber, die bij zomerbanden anders is dan bij winterbanden.